کنگر فرنگی با نام علمی Cynara scolymus گیاهی یک ساله و بومی جنوب اروپا است که در زبان فرانسوی به آن آرتیشو و در زبان انگلیسی به آن آرتیچوک گفته می شود. این گیاه در منابع طب سنتی ارده شاهی نام دارد و در واقع نوعی گل خار است.

کنگر فرنگی که از مدیترانه سرچشمه می گیرد، قرن هاست به واسطه خواص دارویی متنوع خود از جمله کمک به کاهش سطح قند خون، تقویت سلامت دستگاه قلبی- عروقی و همینطور کبد استفاده گسترده دارد.

از آن جایی که عصاره کنگر فرنگی حاوی غلظت بالایی از ترکیبات تشکیل دهنده گیاه است، محبوبیت فراوانی به عنوان مکمل دارویی به دست آورده است و در حال حاضر توسط شرکت های داروسازی مختلفی در قالب قرص و کپسول به تنهایی یا در ترکیب با اجزای گیاهی دیگر فرموله می شود.

رخی تحقیقات نشان می دهند که عصاره کنگر فرنگی پتانسیل لازم برای کمک به افراد مبتلا به فشار خون را در اختیار دارد. یک مطالعه روی ۹۸ مرد با فشار خون بالا نشان داد که مصرف روزانه کنگر فرنگی به مدت ۱۲ هفته به ترتیب فشار خون دیاستولیک و سیستولیک را به طور متوسط ۲٫۷۶ و ۲٫۸۵ میلی متر جیوه کاهش می دهد.

البته مکانیسم دقیق این اثر هنوز به صورت کامل شناسایی نشده است. از جمله مواردی که به اثر کاهندگی فشار خون منتهی می شوند، می توان به محتوای پتاسیمی کنگر فرنگی اشاره کرد. این ترکیب به تنظیم فشار خون کمک می کند و از این رو برای بیماران فشار خونی موثر است.
یکی دیگر از کاربردهای محبوب کنگر فرنگی چیزی نیست جز بهبود سلامت کبد. این ترکیب گیاهی می تواند از کبد در برابر آسیب های احتمالی محافظت کند و حتی سبب رشد بافت جدید شود. از طرفی دیگر عصاره کنگر فرنگی تولید صفرا را افزایش می دهد و از این مسیر هم باعث حذف سموم از کبد می شود.

برای نمونه یک کارآزمایی بالینی روی ۹۰ بیمار مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی مشخص کرد که مصرف روزانه ۶۰۰ میلی گرم عصاره کنگر فرنگی به مدت ۲ ماه بهبود عملکرد کبدی را تضمین می کند. از جمله دیگر تاثیرات مهم این گیاه می توان به کاهش التهاب کبد و رسوب چربی کمتر نسبت به حالت عدم مصرف آن اشاره کرد.