کلمات ممنوعه برای تربیت کودکان(سری دوم)

 

تو مرا عصبانی می‌کنی

بزرگسالان در روابط با یک‌دیگر، برای داشتن گفت‌وگوهای بی‌طرفانه، از اظهاراتی که خودشان را نشانه می‌گیرد استفاده می‌کنند. آیا می‌دانید هنگام صحبت‌کردن با کودک هم باید این‌گونه عمل کرد؟

به‌جای این که بگویید «تو مرا عصبانی می‌کنی»، می‌توانید بدون سرزنش‌کردن، برای فرزندتان توضیح دهید که چه کار او شما را عصبانی کرده است. از این عبارت استفاده کنید: «من ناراحت می‌شوم وقتی غذا را پرت می‌کنی، لطفا این کار را نکن!» و این‌گونه مکالمه‌ای مؤثرتر و مؤدبانه‌تر با فرزند خود خواهید داشت.

همه این کار را انجام می‌دهند

تعمیم‌دهی و کلی‌گویی، مانند به‌کاربردن عبارات «همۀ زنان این کار را می‌کنند» یا «همۀ کودکان آن کار را می‌کنند»، می‌تواند به‌طور باورنکردنی آسیب‌زا باشد. این عبارت دربردارندۀ آن است که اگر کودک مطابق این کلیات نباشد، متفاوت و جدا است. بنابراین هنگام دسته‌بندی افراد به گروه‌های مختلف مراقب باشید.

درک و برداشت کودکان از یک عبارت نامفهوم و کلی ممکن است کاملا با نیت شما از گفتن آن حرف متفاوت باشد. همیشه بهتر است در حضور کودک، مراقب صحبت‌های خود باشید، حتی اگر مجبور به سانسور بخشی از گفته‌های خود شوید. به یاد داشته باشید که همیشه بیش از یک راه برای سخن‌گفتن و جمله‌بندی وجود دارد.

 

تو اعصاب‌خردکن هستی

تصور کنید قرار است از کودکی پرجنب‌وجوش، پرسروصدا و تاحدی خیره‌سر مراقبت کنید. ممکن است وسوسه شوید و به‌شوخی یا حتی از سر تعریف به او بگویید: «تو خیلی اعصاب خردکن هستی!» اما با این جمله، نه تنها به او برچسب زده‌اید، بلکه باعث شده‌اید این برچسب تا بزرگسالی با او بماند.

این روشی منفی برای تعامل با کودکان است. آن‌ها نیازی به شنیدن دیدگاه‌های منفی شما ندارند. سعی کنید طوری با کودک ارتباط برقرار کنید که او از صحبت‌کردن با شما شاد شود و احساس مثبتی پیدا کند.

 

من زشت هستم

شما هرگز به یک کودک نمی‌گویید که زشت است، پس در حضور او از این عبارت برای خودتان هم استفاده نکنید. چراکه ممکن است تأثیر مشابهی داشته باشد.

دکتر کرولاین مدن، درمانگر خانواده، بیان می‌کند:

این فقط یک جمله نیست، بلکه تعریفی از خودتان است. اولین چیزی که باید به آن دقت داشته باشید الگوی توجه به خود و مثبت صحبت‌کردن دربارۀ خودتان است. کودکان، به‌ویژه دختران، در نوع نگاه و احساسی که به خود دارند از مادر پیروی می‌کنند. بنابراین بهتر است با صرف وقت برای خود و ایجاد عزت نفس، الگوی خوبی برای آن‌ها باشید.

 

پدرت خیلی تنبل است

ازآنجاکه کودکان برقراری رابطه و تعامل را در طول دوران رشد از والدین و اطرافیان خود می‌آموزند، باید سعی کنید با مدیریت درست اختلافاتتان با همسر، اقوام یا دوستان، الگو و سرمشق مناسبی برای کودکان خود باشید.

زمانی که با همسر یا نزدیکانتان دچار اختلاف شدید، هرگز به آن‌ها برچسب یا لقب ندهید. چرا که اگر به همسرتان بگویید تنبل، ممکن است در آیندۀ نزدیک از کودکتان بشنوید که می‌گوید: «من مثل بابا تنبل هستم.»  وقتی کودک این جمله را در وجود خود درونی کند، ممکن است بر همین اساس هم رفتار کند.

ما در قبال کودکان مسئول هستیم و باید تا حد امکان الگوهای خوبی برایشان باشیم. در عین محافظت از آن‌ها، متناسب با ظرفیتشان، آن‌ها را با واقعیت‌ها آشنا کنیم. در شرایط مختلف ازجمله موقع صحبت کردن با کودک نکات مهم را آموزش دهیم تا هم دوران رشد سازگاری داشته باشند و هم در آینده به بزرگسالانی سالم تبدیل شوند.

 

رفتار تو به دور از فکر است

وقتی ناراحت هستید، احتمال اینکه اشتباه کنید و چیزی شبیه «تو کار احمقانه‌ای کردی» به فرزند خود بگویید، وجود دارد. اگر این اتفاق افتاد، شاید فکر کنید یک عذرخواهی سریع می‌تواند موقعیت را آرام کند و راه‌حل مؤثری باشد، اما بدانید که القاب منفی و برچسب‌ها می‌تواند برای همیشه در ذهن کودک باقی بماند.

هنگام صحبت کردن با کودک فرزند خود را با برچسب‌زدن و نسبت‌دادن القاب مختلف تحقیر نکنید. شما می‌توانید با صحبت‌کردن به او بفهمانید که رفتار مناسبی نداشته و یا اشتباه رفتار کرده است. اما با لقب‌دادن درواقع به شخصیت او آسیب می‌زنید. لقب‌دادن به کودک باعث می‌شود او این القاب را با خودش یکی بداند.

 

من را تنها بگذار!

هیچ والدینی وجود ندارد که که آرزوی فرصتی برای آرامش و استراحت را نداشته باشد. پس هنگامی که می خواهید به استراحت بپردازید مراقبت از کودک را به همسرتان بسپارید ویا از یک پرستار کودک کمک بگیرید یا اینکه کودکتان را حدود نیم ساعت جلوی تلویزیون بگذارید تا بتواند انرژی از دست رفته شما باز گردد .

هنگامی که سرتان شلوغ است و مشغول کار هستید هیچگاه به کودکتان نگویید که “راحتم بگذار” یا “کار دارم”، زیرا پیغام شما موجب به وجود آمدن این تفکر می شود که حرف زدن با شما بی فایده است چون همیشه سرتان شلوغ است بنابراین کودک در بزرگسالی هم تمایلی به حرف زدن و مطرح کردن مسائلش با شما نخواهد داشت. در این زمان ها بهتر است پیش از تمام شدن کارهایتان به کودک بگویید که باید کارتان را تمام کنید و از او بخواهید در این مدت خودش را با انجام کارهایی مانند نقاشی و بازی سرگرم کند.