نحوه شروع و ادامه غذای کمکی شیرخوار از پایان ۶ ماهگی( ۱۸۰ روزگی) تا پایان ۸ ماهگی

 

در این زمان، هدف اصلی آن است که شیرخوار ابتدا با طعم و قوام غذا سپس خوردن غذا با قاشق آشنا شود.

گاهی ممکن است شیر خوار با زبان غذا را به بیرون بدهد. این امر طبیعی الزاما دلیل بر دوست نداشتن غذا نیست.

 

برنامه غذایی شیرخوار در ماه های هفتم و هشتم زندگی

شیر مادر بر حسب میل و تقاضای شیرخوار داده می شود و شیر مادر قبل از خوردن غذا کمکی باشد.

 

اولین غذا

اولین غذا باید نرم و ساده باشد که معمولا از برنج استفاده می‌شود که آنرا بصورت فرنی آرد برنج و ترجیحا باشیر مادر  در صورت مقدور نبودن در صورت عدم حساسیت نوزاد از شیر پاستوریزه استفاده شود.
حریره بادام غذای مناسب بعدی است که با بادام درختی تهیه می شود.

 

دفعات غذای کمکی

دفعات غذای کمکی در روز اول یک مرتبه باتوجه به میل شیرخوار، مقدار آن یک تا دو قاشق مربا خوری از فرنی آرد برنج است.
دفعات غذای کمکی در روز دوم در صورت میل و درخواست شیرخوار به دوبار می رسد یک تا دو قاشق مرباخوری صبح یک تادو قاشق مربا خوری ظهر

 

اگر بعضی شیرخوار فرنی یا حریره بادام دوست ندارند، می‌توان یک حلقه موز کاملا رسیده با پشت غذا نرم کرده یا یک تکه سیب بخار پز کردن یا پخته را پوست آنرا جدا کرده به فرنی یا حریره بادام اضافه نمود.

 

غذای بعدی سوپی است با غلظتی شبیه ماست که مخلوطی از برنج و گوشت بوده که یکی دو روز بعد هویج و بتدریج سبزی های مثل جعفری، گشنیز، شوید، کرفس، کدو خورشتی، لوبیا سبز، سیب زمینی، اضافه کرد و کرفس، لوبیا سبز، کدو ها و سیب زمینی به خوبی پخته شود.

در ادامه، به غذای شیرخوار شلغم، گل کلم.. به صورت پخته شده
بعضی میوه های نرم مانند موز، فلو و یا میوه بخار پز شده مثل سیب و گلابی استفاده نمایید.

 

به تدریج تا پایان هفت ماهگی برنامه غذایی شیرخوار متنوع تر و قوام غذا ها بیشتر می‌شود با غلظت حلیم تهیه گردد

و بتدریج زرده تخم‌مرغ، حبوبات، ماست، پنیر پاستوریزه کم نمک، خرما، میوه یا آب میوه طبیعی(۱۰ سی سی آب میوه ۱۰سی سی آب جوشیده) سپس به تدریج ۳۰ تا ۶۰ سی سی ابمیوه طبیعی خالص در روز اشکالی ندارد.

 

سفیده تخم مرغ کاملا پخته شده(پس از جوش آمدن آب  ۱۵ دقیقه دیگر بجوشد)  دو روز در هفته به شیرخوار داده شود.

 

در ادامه بلغور جو و حبوبات مانند عدس و ماش که هضم آسان‌تری دارد. به سوپ اضافه کنید.

 

علاوه بر پوره میوه ها می توان از خود میوه های رسیده و نرم مانند سیب، گلابی، هلو، زردآلو، انبه، آلو خورشتی، موز سالم و رسیده بصورت رنده شده به تدریج به برنامه غذایی شیرخوار اضافه گردد.

ماست با یک قاشق مربا خوری شروع و بتدریج اضافه شود.

خرما نیز به تنهایی یا با ماست نیز می‌توان به کودک بعنوان دسر داده شود.

 

نکات در مورد مصرف مایعات از پایان ۶ ماهگی

 

از پایان ۶ ماهگی هر روز بویژه در فصل گرما، آب جوشیده خنک شده به شیرخوار ارائه شود. به مقداری که رنگ ادرار همیشه زرد خیلی کم‌رنگ و قوام مدفوع نرم خمیری باشد.

آب لوله کشی شهری را از زمان به جوش آمدن به مدت یک دقیقه بجوشانید.

 

در نهایت شیر مادر بهترین غذا برای تقویت سیستم ایمنی بدن شیرخوار  است ولی با بزرگ تر شدن کودک غذای کمکی نیز برای رشد کودک ضروری است

برگرفته از کتاب تغذیه شیرخواران از ۶ تا ۱۲ ماهگی 

ناشر: انجمن علمی تغذیه با شیر مادر ایران