تغذیه کودک از ماه نهم تا پایان ماه دوازدهم

 

در این زمان نیز هنوز هم پیش از نیمی از انرژی مورد نیاز کودک از شیر مادر تامین می‌شود. توصیه بر این است که شیر مادر بعد از غذای کمکی به شیرخوار ارائه داده شود.

شیرخوار بعد از ۹ ماهگی این مهارت را پیدا می‌کند که با دست خودشان غذا بخورند و مایعات را با استفاده از هر دو دست خود از لیوان های دسته دار نشکن بنوشند.

در این سنین کودکان می‌توانند از غذاهای با غلظت بیشتر مانند حلیم و پلو استفاده نمایند و غذاهای انگشتی را با دست خود بردارند.

در این ماه نان، ذرت، ماکارانی، رشته فرنگی و همچنین سایر حبوبات به برنامه غذایی کودک اضافه می‌شود.

لوبیاها از جمله چیتی، قرمز، چشم بلبلی، سفید و… را قبل از پختن باید از شب قبل خیس کرده و پس از اینکه کاملا پخته شده به غذا اضافه نمود.

نان ماده غذایی مفیدی است که بیشتر شیرخواران آن را دوست دارند تکه هایی از نان را می‌توان به دست کودک داد ولی او را باید تحت نظر گرفت.

دفعات تغذیه و مقدار غذا

دفعات تغذیه ۳ تا ۴ وعده در روز است و اگر شیرخوار میل داشت یک تا دو میان وعده هم به آن اضافه می شود.

برنامه غذایی

در این دو ماه می توان انواع کته ها، پلو ها و خوراک را در برنامه غذایی شیرخوار گنجاند.

در تهیه غذای کودک باید از یکی از انواع گوشت های قرمز یا گوشت سفید مانند ماهی یا گوشت پرندگان همچنین تخم مرغ (زرده تخم مرغ) پنیر، غلات، حبوبات و سبزی ها استفاده کرد.

مصرف چغندر، شلغم و اسفناج کاملا پخته شده به علت نیترات بالا بیش از دوبار در هفته استفاده نشود.

 

اضافه کردن نمک هنگام تهیه و صرف غذا، هنوز توصیه نمی‌شود.

 

تکه های کوچک میوه، عدسی، نان، خرما، مسقطی، شله زرد، انواع حلواهای خانگی (با آرد برنج یا گندم)، بیسکوئیت های ساده بدون کرم و خامه، بستنی پاستوریزه ساده

 

 

تکه های کرفس یا هویج یا سیب زمینی پخته شده همراه با کره، میان وعده های مفید و مناسبی برای این سن هستند.

 

 آب بیشتری باید به آنان داده شود که در حد نیاز و رفع تشنگی آنان باشد.

 

 

برگرفته از کتاب تغذیه شیرخواران از ۶ تا ۱۲ ماهگی

ناشر: انجمن علمی تغذیه با شیر مادر ایرانی