پابلو پیکاسو احتمالاً تاثیرگذارترین چهره هنر و جنبشهای هنری در قرن بیستم محسوب میشود. او در سال ۱۸۸۱ در اسپانیا و در شهر مالاگا متولد شد و در سال ۱۹۷۳ درگذشت. اگرچه شهرت او بیشتر به دلیل نقاشیهایش است اما در زمینه مجسمه سازی، حکاکی و معماری نیز شهرتی جهانی داشت. پیکاسو به همراه ژرژ براک، نقاش فرانسوی، ابداع کننده سبک کوبیسم است. کوبیسم مکتبی هنری بود که در اوایل قرن بیستم ظهور کرد و نقاشان کوبیست تلاش میکردند وجوه مختلف یک شیء را در یک وجه دو بعدی به تصویر بکشند و در این راه از مکعبها و خطوط تیز بهره میبرند. نقاشی دوشیزگان آوینیون پیکاسو را که در سال ۱۹۰۷ کشیده شد، معمولاً به عنوان شروع کوبیسم در نظر گرفته میشود و منتقدان این نقاشی را مهمترین اثر هنری قرن بیستم میدانند. در زیر معنای نقاشی گرنیکا که به عقیده بسیاری از منتقدان بزرگترین شاهکار پیکاسو است آمده است.
گرنیکا (Guernica) که پیکاسو آن را در سال ۱۹۳۷ نقاشی کرد یکی از معروفترین نقاشیهای تمام تاریخ است. برخلاف بسیاری از آثار مشهور هنری، معنای نقاشی گرنیکا به سادگی قابل فهم نیست. تحلیل دقیق نقاشی گرنیکا اهمیت کشور اسپانیا، جنگ جهانی دوم و بیشتر از همه گاو بازی را در این اثر پیکاسو نشان میدهد.
معنای نقاشی گرنیکا و اسپانیا: آیا این نقاشی یک اثر ملی است؟
وطن پیکاسو یعنی اسپانیا نقش محوری در معنی نقاشی گرنیکا دارد. او این نقاشی را برای نمایشگاه نقاشی سال ۱۹۳۷ پاریس کشید. اگرچه پیکاسو پس از سال ۱۹۳۷ هیچگاه به اسپانیا باز نگشت و در پاریس ماندگار شد اما وابستگی او به وطناش در این نقاشی کاملاً مشهود است. در واقع این نقاشی شهری کوچک در شمال اسپانیا را نشان میدهد که در طول جنگ داخلی اسپانیا هدف یک بمب گذاری تروریستی وحشتناک توسط آلمانیها قرار گرفت. پیکاسو خود در این باره میگوید:
تمام زندگی من به عنوان یک هنرمند چیزی بیش از یک مبارزه مداوم علیه ارتجاع و مرگ هنر نبوده است. در این نقاشی من در حال ابراز وحشت خود نسبت به نظامیان هستم که در حال سوق دادن اسپانیا به سوی اقیانوس بدبختی و مرگ هستند.
معنای نقاشی گرنیکا از زوایهای دیگر: یک نقاشی ضد جنگ
نقاشی گرنیکا در درجه اول یک نقاشی برعلیه جنگ است که به ارائه یک تصویر بصری از تاثیرات جنگ و هرج و مرج بر روی زنان و مردان و به طور خاص غیر نظامیان میپردازد. پیکاسو این نقاشی را در سال ۱۹۳۷ کامل کرد، یعنی زمانی که نه تنها اسپانیا درگیر اختلافات سیاسی بود، بلکه در سرتاسر دنیا نیز ناآرامی سیاسی وجود داشت و جنگ جهانی دوم نیز دو سال پس از آن شروع شد و قاره اروپا را به سوی نابودی کامل برد. در نقاشی گرنیکا قربانیان حادثه بمب گذاری را میبینیم که برخی هنوز زنده هستند و برخی دیگر مردهاند. در پیش زمینه نقاشی یک فرد خوابیده به پشت دیده میشود که به نظر شبیه یک جسد است و در دو سمت این جسد قربانیانی مشاهده میشود که هنوز زنده هستند و در حال درد کشیدن هستند. همچنین در سمت چپ نقاشی یک مادر دیده میشود که در حال گریه کردن بر فرزندش است که بر اثر بمب گذاری کشته شده است.
Saturday, 2 November , 2024