آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که بعد از مصرف غذا چه اتفاقی در بدنتان می‌افتد؟

آیا زمان شروع گوارش احساس سوزش معده را تجربه کرده‌اید؟

احساس سوزش سر معده یا انتهای مری ممکن است به دلیل مصرف برخی از مواد غذایی خاص رخ بدهد که به نام رفلاکس معده یا بازگشت اسید معده شناخته می‌شود.

برای آنکه از رفلاکس معده جلوگیری کنید، باید تغییرات مشخصی را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. باور داشته باشید که اصلاح رژیم غذایی بسیار راحت‌تر از مصرف دارو برای سال‌های پیش رو است.

برای آن که بتوانید از رفلاکس معده و حس ناخوشایند آن جلوگیری کنید، نباید به سراغ مصرف غذاهای ممنوعه بروید.

۱- غذای تند و پر ادویه

اگر از رفلاکس معده رنج می‌برید، اولین دسته مواد غذایی مضر برای رفلاکس معده که باید از خوردن آن اجتناب کنید، غذای تند و پر ادویه است.

ادویه تولید و ترشح اسید معده را تحریک می‌کند. اگر به این محرک توجه نکنید و اجازه دهید ترشح اسید معده افزایش یابد، در خطر ابتلا به بیماری گاستریت مزمن قرار می‌گیرید.

در صورتی که به خوردن غذاهای تند عادت دارید، باید بدون شک و هرچه سریع‌تر عادات غذایی خود رااصلاح کنید.

فراموش نکنید که می‌توانید از ادویه‌های کم‌ضرر و سبزی‌های معطر به عنوان چاشنی و طعم‌دهنده به غذا استفاده کنید.

۲- قهوه

اگر به رفلاکس معده دچارید، نباید قهوه بخورید. با وجود آن که قهوه فواید بسیاری برای بدن دارد؛ ولی چنانچه به میزان زیاد مصرف شود، ممکن است مشکل‌آفرین باشد.

کافئین ترکیبی است که رفلاکس معده را تحریک می‌کند و تولید اسید را در معده افزایش می‌دهد. پیشنهاد می‌شود به جای قهوه از چای سبز یا دمنوش‌های گیاهی و مفید دیگر استفاده کنید.

۳- شکلات

یکی دیگر از مواد غذایی مضر برای رفلاکس معده شکلات است.

مصرف مقدار کم شکلات در طول روز، آنتی‌اکسیدان، ویتامین و مواد معدنی را به بدن وارد می‌کند و باعث افزایش سلامتی و بهبود حس و حال فرد می‌شود.

البته همه این فواید تنها زمانی معنا پیدا می‌کند که به رفلاکس معده مبتلا نباشید.

اگر از رفلاکس معده رنج می‌برید، باید از مصرف آن اجتناب کنید؛ زیرا این ماده غذایی موجب آرام و شل شدن اسفنکتر تحتانی مری می‌شود.

میزان زیاد چربی، کافئین و تئوبرومین موجود در شکلات، تولید اسید معده را تحریک می‌کند.

۴- مواد غذایی چرب

بدن برای سنتز هورمون‌ها و تامین انرژی لازم، به چربی نیاز دارد.

محصولاتی مانند کره، مایونز و غیره از جمله مواد غذایی به شمار می‌روند که برای افراد مبتلا به رفلاکس معده ممنوع است.

این مواد مخاط معده را تحریک می‌کنند و بر عملکرد صحیح مری اثر می‌گذارند.

در نهایت همه این موارد موجب افزایش میزان اسید معده می‌شوند و با اعمال فشار به معده، فرآیند هضم و گوارش را هم آهسته‌تر می‌کنند.

در نتیجه مواد غذایی برای مدت طولانی‌تر از آنچه که نیاز است، در بدن باقی می‌ماند.

-به یاد داشته باشید که بهترین نوع چربی برای مصرف، روغن‌های گیاهی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون و غیره است.
-اگر از مایونز استفاده می‌کنید، به دنبال تهیه مایونز خانگی باشید تا بتوانید کیفیت و کمیت مواد تشکیل‌دهنده آن را کنترل کنید.

۵- مرکبات

از آن‌جا که مرکبات pH معده را کاهش می‌دهند و به همین دلیل موجب رفلاکس معده می‌شوند، باید در دسته مواد غذایی مضر برای رفلاکس معده قرار گیرند.

به جای مرکبات از میوه‌های دارای آلکالین مثل سیب و گلابی مصرف کنید.

برای مصرف آب پرتقال به دلیل خواص مفید و مواد مغذی موجود، فقط آن را بعد از یک وعده غذایی کامل و مناسب بنوشید تا آثار اسیدی‌ آن کاهش یابد.

می‌توانید برای کاهش این تاثیرات منفی، میوه‌های مرکبات را با سبزیجات هم ترکیب کنید.

۶- محصولات لبنی

شیر و دیگر محصولات لبنی حاوی مقدار زیادی چربی و کلسیم است.

این ترکیبات بیشتر از مواد غذایی دارای منشا گیاهی، موجب پیچیده شدن فرآیند هضم می‌شوند.

البته این گفته‌ها به آن معنا نیست که به هیچ وجه نباید لبنیات بخورید، بلکه باید بهترین زمان مصرف آن‌ها را شناسایی کنید.

زمان مناسب مصرف لبنیات برای افراد دارای رفلاکس معده، معمولا صبح زود در نظر گرفته می‌شود تا زمان کافی برای شکستن مواد مغذی و جذب در اختیار بدن قرار گیرد.

اگر لبنیات را در شب مصرف کنید، در حین خواب به بازگشت اسید معده دچار می‌شوید.