مغز و بدن کودکان به‌سرعت در حال رشد است؛ از‌این‌رو، خوردن صبحانه سالم برای تأمین انرژی آنها پس از خواب شب، ضروری است. بااین‌حال، حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد کودکان و نوجوانان صبحانه نمی‌خورند. خیلی از کودکان دوست دارند صبحانه‌شان را در مهد کودک بخورند؛ بنابراین تهیه یک صبحانه خوب برای مهد کودک آنها بسیار […]

مغز و بدن کودکان به‌سرعت در حال رشد است؛ از‌این‌رو، خوردن صبحانه سالم برای تأمین انرژی آنها پس از خواب شب، ضروری است. بااین‌حال، حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد کودکان و نوجوانان صبحانه نمی‌خورند. خیلی از کودکان دوست دارند صبحانه‌شان را در مهد کودک بخورند؛ بنابراین تهیه یک صبحانه خوب برای مهد کودک آنها بسیار مهم است. در ادامه این مطلب، با چند ایده سالم و ساده صبحانه برای مهد کودک بچه‌ها بیشتر آشنا می‌شویم.

مواد اولیه مغذی برای تهیه صبحانه‌های مختلف

تخم‌مرغ

تخم مرغ از مهم‌ترین اجزای بسیاری از صبحانه‌هاست. این ماده غذایی به‌راحتی آماده می‌شود.‌ تخم‌مرغ سرشار از پروتئین‌های باکیفیت و سایر مواد مغذی است و می‌توان آن را به‌راحتی با سایر مواد غذایی ترکیب کرد.

پروتئین‌های تخم‌مرغ تأثیر ویژه‌ای بر رشد کودکان دارند. این پروتئین‌ها به رشد عضلات و بافت‌های مختلف کمک می‌کنند.

تخم‌مرغ در مقایسه با غلات، کودک را به‌مدت طولانی‌تری سیر نگه می‌دارد، همچنین زرده تخم‌مرغ منبعی غنی از آنتی اکسیدان هایی مانند لوتئین و گزانتین است که برای سلامت چشم و مغز بسیار مفیدند.

براساس مطالعه‌ای بر روی کودکان ۸ و ۹ساله، افرادی که از غذاهای سرشار از لوتئین استفاده می‌کنند، سطح لوتئین موجود در شبکیهٔ چشم‌شان بیشتر است؛ همچنین لوتئین بالا در رژیم غذایی، بر روی عملکرد تحصیلی کودکان نیز مؤثر است. دانش‌آموزانی که لوتئین بالاتری دریافت می‌کنند، در درس‌های ریاضی و املا عملکرد بهتری دارند.

غلات کامل

اصطلاح غلات کامل برای غلاتی به کار می‌رود که هر سه قسمت غله (گیاهک، سبوس و آندوسپرم) را داشته باشند. از جملۀ این غلات می‌توان به برنج قهوه ای، گندم کامل، جو دوسر، کینوآ، ذرت خوشه‌ای و ارزن اشاره کرد. غلات کامل از غلات فرآوری‌شده بسیار سالم‌تر هستند؛ زیرا فیبر، پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی بیشتری دارند. مصرف بیشتر این محصولات فواید بسیاری برای کودکان دارد.

در ارتباط با این موضوع، یک مطالعهٔ ۹ماهه بر روی کودکان ۹ تا ۱۱سالهٔ دارای اضافه‌وزن انجام شد. در نتیجۀ این مطالعه مشاهده شد کسانی که هر روز ۳ وعده از غذاهای دارای غلات کامل استفاده می‌کنند، شاخص تودهٔ بدنی، دور کمر و درصد چربی پایین‌تری نسبت به دیگران دارند.

میوه‌ها و سبزیجات

میوه‌ها و سبزیجات سرشار از مواد مغذی هستند‌؛ اما متأسفانه بسیاری از کودکان و حتی بزرگ‌سالان، آنها را در مقادیر توصیه‌شده مصرف نمی‌کنند.

بسته به سن افراد، مقدار توصیه‌شدهٔ مصرف میوه‌ها و سبزیجات ۱٫۵ تا ۴ فنجان و میوه‌ها ۱ تا ۲٫۵ فنجان در روز است. اگر به‌دنبال مقیاس وزنی برای این مقادیر هستید، باید بدانید که این مقادیر بسیار متغیرند.

مصرف زیاد میوه‌ها و سبزیجات از عادات تغذیه‌ای سالم در کودکان محسوب می‌شود.

در یک مطالعه بر روی دانش‌آموزان ۱۶ تا ۱۷ساله مشاهده شد مصرف بیشتر سبزیجات با کاهش فشار خون و سطح کلسترول ارتباط مستقیمی دارد؛ همچنین مصرف میوه‌ها توانست به کاهش شاحص تودهٔ بدنی آنها کمک کند.

ایده‌هایی برای صبحانهٔ مهد کودک بچه‌ها

۱. مافین تخم‌مرغ و سبزیجات

تهیه این مافین ترفند خوبی برای خوراندن سبزیجات به کودکان است. این مافین را می‌توانید به‌راحتی درست و حمل کنید.

برای تهیهٔ مافین تخم‌مرغ و سبزیجات باید تخم‌مرغ، نمک و فلفل سیاه را در کاسه‌ای ترکیب کنید؛ سپس به انتخاب خودتان مقداری سبزی ساطوری‌شده به آن اضافه کنید؛ سپس این مخلوط را در ظرف‌های مخصوص مافین، که کمی چرب کرده‌اید، بریزید. بگذارید تا این ترکیب به‌مدت ۱۲ تا ۱۵ دقیقه در دمای ۴۰۰ درجهٔ فارنهایت (۲۰۰ سانتی‌گراد) بپزد.

۲‌. بلغور جو دوسر (اوت‌میل)

یکی از راه‌های مناسب برای تهیهٔ این صبحانه، خیساندن بلغور جو دوسر از شب قبل است؛ سپس براساس سلیقه کودک‌تان می‌توانید مواد موردعلاقه‌اش را به آن اضافه کنید.

برای تهیهٔ این صبحانه، یک‌چهارم فنجان (۲۶ گرم) جو دوسر را با نصف فنجان (۱۲۰ میلی‌لیتر) شیر ترکیب کنید. درنهایت می‌توانید بر روی آن از مغزها، نارگیل رنده‌شده، دانه چیا و میوه تازه یا خشک استفاده کنید.

بهتر است به‌جای پختن جو دوسر، آن را از شب قبل با شیر ترکیب کنید و بگذارید در یخچال بماند تا نرم شود.

۳. بلغور جو دوسر پخته‌شده

پس از اینکه این صبحانه سالم تهیه‌شده از غلات و میوه‌ها را آماده کردید، می‌توانید آن را در طول هفته نگهداری کنید و کم‌کم به کودک‌تان بدهید.

برای تهیه این صبحانه مواد زیر را در یک کاسه با هم ترکیب کنید:

۲ فنجان (۲۰۸ گرم) بلغور جو دوسر؛
۲ عدد تخم‌مرغ هم‌زده؛
۳ فنجان (۷۰۰ میلی‌لیتر) شیر؛
۲ قاشق چای‌خوری (۱۰ میلی‌لیتر) وانیل؛
شکر قهوه‌ای؛
انواع میوه یخ‌زده یا تازه.
ابن ترکیبات را در سینی فری که کمی چرب کرده‌اید ریخته و به‌مدت ۴۵ دقیقه در دمای ۳۵۰ درجهٔ فارنهایت (۱۸۰ سانتی‌گراد) بپزید.

۴. هریسه ذرت خوشه‌ای و گلابی

ذرت خوشه‌ای از غلات بدون گلوتن با بافتی شبیه به مغزهاست.

برای تهیهٔ این غذا ذرت خوشه‌ای را با شیر ترکیب‌ کنید و بر روی آن گلابی برش‌شدهٔ تازه یا میوه‌های دیگر بریزید.

۵. هریسه کینوآ و کدوحلوایی

کینوآ از غلات بدون گلوتنی است که به‌سرعت آمادهٔ مصرف می‌شود. کدو حلوایی سرشار از ویتامین A است‌؛ به همین دلیل، این صبحانه سرشار از این ویتامین است.

برای تهیه هریسه کینوآ و کدوحلوایی، یک بخش کینوآ را با دو بخش شیر مخلوط کنید. وقتی به حرارت جوش رسید، شعله را کم کنید و بگذارید با حرارت ملایم به‌مدت ۱۰ دقیقهٔ دیگر بپزد. سپس به آن مقداری کدوحلوایی، دارچین و مقداری جوز هندی اضافه کنید و به‌مدت ۵ دقیقه بر روی حرارت ملایم قرار بدهید. قبل از مصرف، بر روی آن مقداری مغز خردشده، شکر قهوه‌ای و نارگیل رنده‌شده بریزید.

۶. کوکی صبحانه موز و کره بادام‌زمینی

کوکی صبحانه شبیه به مافین است و می‌تواند مقدار بیشتری غلات کامل به رژیم غذایی‌ کودک‌تان اضافه کند.

برای تهیه این صبحانه به ترکیبات زیر نیاز دارید:

یک فنجان (۱۰۴ گرم) جو دوسر؛
سه‌چهارم فنجان (۹۰ گرم) آرد کامل گندم؛
کمی نمک؛
یک قاشق چای‌خوری (۵ میلی‌لیتر) عصاره وانیل؛
نصف فنجان (۱۱۵ گرم) موز رسیدۀ پوره‌شده؛
یک‌چهارم فنجان (۵۹ میلی‌لیتر) شربت افرا؛
دو قاشق غذاخوری (۳۲ گرم) کره بادام‌زمینی.
این ترکیبات را با هم مخلوط کنید. فر را به دمای ۳۲۵ درجهٔ فارنهایت (۱۶۵ سانتی‌گراد) برسانید.

این مخلوط را به ۱۲ تا ۱۵ کوکی تقسیم کنید و آنها را با کفگیر به‌آرامی صاف کنید.

سپس به‌مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آن را بپزید تا کاملا سفت و طلایی بشود. پس از اینکه کوکی‌تان خنک شد، آن را نگهداری و مصرف کنید.

۷. تُست توت‌فرنگی با پنیر ریکوتا

این صبحانه به‌طور هم‌زمان چند گروه از مواد مغذی را در بر می‌گیرد. برای تهیهٔ این صبحانه، کافی است بر روی نان تست تهیه‌شده از غلات کامل، پنیر ریکوتا و برش‌هایی از توت‌فرنگی بگذارید.

۸. موز نصف‌شده همراه با مخلفات

برای تهیه این صبحانه، یک موز را از وسط نصف کنید؛ سپس بر روی آن ماست یونانی، برش‌هایی از توت‌فرنگی، غلات کامل و مغز بریزید تا غذایی سالم داشته باشید.

۹. سیب پخته مزه‌دارشده

وسط سیب را خالی کنید؛ سپس در آن مقداری کره، یک قاشق پُر جو دوسر و مقداری دارچین بریزید.

آن را به‌مدت ۵ ساعت در آرام‌پز بپزید تا نرم شود. در نهایت، برای افزایش میزان پروتئین، مقداری ماست یونانی بر روی آن بریزید.

۱۰. پارفه ماست و میوه‌های بِری

برای تهیه‌ این صبحانهٔ مقوی، بر روی ماست یونانی مقداری از میوه‌های بری (مانند تمشک، توت‌فرنگی و…) و مقداری غلات کامل بریزید. این صبحانه مقوی دارای چندین گروه از مواد مغذی است.

۱۱. تُست آووکادو، خیار و گوجه‌فرنگی

برای تهیه این صبحانه، مقداری آووکادوی له‌شده را بر روی نان تست تهیه‌شده از غلات کامل بمالید؛ سپس بر روی آن برش‌های گوجه‌فرنگی و خیار بریزید تا یک صبحانهٔ مقوی و دل‌پذیر داشته باشید.