مگر می‌شود کنار یک فنجان چای خوش‌عطر پاییزی یک دانه هل وجود نداشته باشد؟
هل یکی از ادویه‌های معطر است که به ‌عنوان ملکه ادویه‌ها شناخته ‌شده است؛ این چاشنی پر طرفدار بعد از زعفران و وانیل یکی از گران‌قیمت‌ترین ادویه‌ها شناخته شده است؛ البته از این ادویه معطر فقط در چای، غذاها و دسرها استفاده نمی‌شود بلکه خواص گیاهی و دارویی آن نیز در طب سنتی اهمیت دارد.

ملکه ادویه‌ ها
هل در اصل متعلق به هندوستان، نپال و بوتان است اما در بیشتر مناطق گرمسیری آسیا مانند چین، ویتنام، مالزی، کره و ژاپن نیز یافت می‌شود. این گیاه از تیره زنجبیل‌ها است و دو گونه ( سبز و سیاه) دارد.

مواد مغذی هل

ادویه سبز کوچکی که اصلا کلسترول ندارد!
این ماده سرشار از ویتامین‌های مختلف مانند نیاسین (ب۳)، پیریدوکسین (ب۶)، ریبوفلاوین (ب۲)، تیامین (ب ۱)، ویتامین A، ویتامین C و عناصری مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر و روی است.

خواص هل ؛ ملکه سبز سلامتی
مزایای هل برای سلامتی شامل محافظت از دستگاه گوارش، کنترل کلسترول، پیشگیری از سرطان، تسکین مشکلات قلبی- ‌عروقی و بهبود گردش خون در بدن است.
اما تمام مسئله فقط به اینجا ختم نمی‌شود؛ این ادویه در ظاهر کوچک یا به قول معروف پرنسس کوچولوی خوش‌عطر و خوردنی خواص زیادی برای سلامت بدن دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

سلامت قلب و عروق!
براساس پژوهش‌های انجام‌شده، استفاده از این ادویه به مقدار مناسب برای بیماران مبتلا به ناراحتی قلبی منجر به کاهش ضربان قلب و کنترل ریتم می‌شود و فشار خون بالا را نیز کنترل می‌کند. درواقع، مواد مغذی موجود در هل از افزایش چربی در بدن جلوگیری می‌کند.

جلوگیری از سرطان روده‌ بزرگ!
سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ و مقعد (کولورکتال) یکی از علل اصلی مرگ‌ و میر در سراسر جهان است.
هزینه‌های سرسام‌آور درمان سرطان و عوارض جانبی این درمان‌ها پژوهشگران را بر آن داشته است تا به فکر یافتن جایگزین‌هایی برای این درمان‌ها باشند؛ چه گزینه‌ای بهتر از طب سنتی!
مطالعات انجام‌شده در مؤسسه‌ ملی سرطان در هند، نشان داده است، رژیم غذایی که در آن به ‌اندازه‌ کافی از هل استفاده شود، می‌تواند تا بیش از ۴۸% در پیشگیری از سرطان کولورکتال مؤثر باشد.
دیابت و قند خون!
یکی از مواد موجود در دانه هل منگنز است که می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.

لاغری و کاهش وزن!
طبق تحقیقات انجام‌شده هل به دلیل مقادیر بالای فیبر اشتها را کاهش می‌دهد و متابولیسم بدن را افزایش می‌دهد؛ در نتیجه یکی از ادویه‌های مفید برای کاهش وزن و لاغری است. همچنین هل حاوی ماده‌ای به نام ملاتونین است که فرایند چربی‌سوزی را در بدن افزایش می‌دهد.

تقویت و افزایش رشد مو!
هل باعث بهبود جریان خون می‌شود. همچنین ریشه مو را تقویت می‌کند و رشد مو را افزایش می‌دهد.

پاک‌سازی پوست صورت!
از هل سیاه می‌توان برای سم‌زدایی و پاکسازی پوست صورت استفاده کرد؛ به این صورت پوست شما شفاف، تمیز و زیباتر می‌شود.

بهبود عملکرد دستگاه گوارش!
هل به ‌طور سنتی در طب هندی و چینی به ‌عنوان درمانگر اختلالات گوارشی کاربرد دارد. عصاره‌ متانولی هل به کنترل اختلالات گوارشی مانند اسیدیته معده، نفخ و گرفتگی عضلات شکم کمک می‌کند.

دانه ضد افسردگی!
هل خاصیت ضد افسردگی دارد.
روغن اسانس هل یکی از روغن‌هایی است که به ‌طور عمده در آروماتراپی (رایحه‌درمانی) استفاده می‌شود. این کار نه‌ تنها برای درمان افسردگی که برای درمان بیماری‌های مختلف از اختلالات معده گرفته تا بیماری‌های ریوی هم مؤثر است.

خواص ضد میکروبی!
یک ضد عفونی‌کننده و میکروب‌زدای طبیعی اما کوچولو!
آزمایشات نشان داده‌اند که روغن هل می‌تواند رشد و گسترش برخی از میکروب‌های بسیار خطرناک را که معمولا سبب مسمومیت مواد غذایی می‌شوند، مهار کند.

بهبود گردش خون!
محققان پس از آزمایش کردن روغن اسانس هل روی گروهی از افراد مبتلا به استرس دریافتند که دانه هل در بهبود جریان خون در بدن بسیار مؤثر است.

سم‌زدایی طبیعی بدن!
فرایندهای متابولیک در بدن سبب آزاد شدن سموم و رادیکال‌های آزاد می‌شوند. اگر این سموم دفع نشوند، در بدن انباشته می‌شوند و می‌توانند سبب ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان و پیری زودرس شوند؛ دانه کوچک هل تمام این مشکلات را حل کرده است.

طرز تهیه دمنوش و چای هل:
مقدار ۳۰ گرم هل کوبیده را در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد؛ سپس آن را صاف کرده و بنوشید.
همچنین شما می‌توانید هل را به چای اضافه کنید یا آن را با دیگر ادویه‌ها و خوراکی‌ها مثل دارچین، زنجبیل و حتی مقدار کمی عسل مخلوط کنید و یک دمنوش خوشمزه و خوش‌عطر خانگی تهیه کنید.

دمنوش گیاهی هل برای سرماخوردگی!
برای تهیه یک دمنوش گیاهی معطر و آرام‌بخش و خوش‌طعم، ۴ عدد دانه هل را همراه با ۴ عدد دانه فلفل سیاه، ۴عدد دانه میخک، یک قطعه دارچین نکوبیده و چند حلقه نازک زنجبیل تازه در ۶۰۰ میلی‌لیتر آب بریزید. آن را به مدت نیم ساعت روی حرارت ملایم قرار دهید اما مواظب باشید تا نجوشد.سپس، دمنوش را صاف کنید و به صورت داغ همراه با کمی شیر یا عسل بنوشید

مضرات هل

مصرف زیاد هل در افرادی که طبیعت گرم دارند، مضر است.

کسانی که یبوست دارند، کمتر از این دانه مصرف کنند.

کسانی که فشار خون یا زخم معده دارند، نباید در خوردن آن زیاده‌روی کنند.

مصرف زیاد این دانه هم تپش قلب را افزایش می‌دهد و هم برای بیماری‌های روده و ریه مفید نیست.

این دانه برای بیماری‌های سوزاک، سیفیلیس و عفونت‌های ادراری زنان حامله هم مضر است.

کسانی که ورم پروستات دارند، از این دانه کمتر مصرف کنند.