علت شخصیت های متفاوت انسان
شخصیت درون
همه ی عوامل تاثیرگذار روی رفتار انسان ها، که تا اینجا گفته شد، مربوط به عوامل ذاتی می شد. خصوصیات رفتاری که هیچ کدامشان قابل انتخاب کردن نیستند و به صورت کاملاً تصادفی بین انسان ها توزیع شده است.
شاید تاکنون این سؤال برایتان پیش آمده که جایگاه عوامل اکتسابی همچون تربیت، محل زندگی و … کجاست؟ اکنون زمان آن رسیده تا سومین و مهمترین عامل تعیین کننده ی رفتار انسان ها یعنی “شخصیت های درون” بیان گردد.
اساس این نظریه که از مهمترین نظریه های روانشناسی است، بر پایه حالتهای شخصیتی ارایه گردیده است.
اریک برن نظریه پرداز این نظریه، حالتهای شخصیتی را در سه بخش «والد»، «بالغ»و «کودک» معرفی نمود که شامل نوعی نظام به هم پیوسته فکر کردن، احساس کردن و رفتار کردن است.
فردی را در نظر بگیرید که علی رغم این که طبع گرمی دارد و جنبشی نیز هست، امّا در کودکی هر بار که قصد داشت، به بیرون از خانه برود بسیار بد مورد تنبیه قرار می گرفته و یا یک بار که از منزل بیرون رفته، اتفاق ناگواری برایش می افتد.
شاید این فرد در بزرگسالی علی رغم طبع گرم و جنبشی بودنش، مارکوپولو نگردد و چه بسا فردی گوشه گیر از آب در آید، زیرا کودک درون او به شدت از گشت و گذار واهمه دارد. و این جدال فکری و خصوصیات بدنی، همیشه باعث نزاع درونی فرد گردد.
دوستی را به یاد دارم که هر بار با او ملاقات می¬کردم، قصد نصیحت کردن داشت و تکیه کلام او یک چیز بود. “ببین من از تو کوچکترم ولی یک نصیحت به تو می کنم. همیشه تو زندگیت سعی کن….” .
یک بار به او گفتم آیا تو برادر بزرگتری هم داری و او در جواب (البته که حدس می زدم همین جواب را از او بشنوم) گفت”من سه برادر بزرگتر از خودم دارم”.
در آن جا متوجه شدم که شخصیت والد نصیحت گری که در درون او بواسطه ی نصیحت های مداوم برادران بزرگترش، شکل گرفته، دوستم را ترغیب به گرفتن ژست یک نصیحت گر کرده بود.
سومین شخصیت در درون فرد، بالغ درون اوست که اگر جان بگیرد، می تواند از طریق قوه ی منطق، فرد را در انجام بهترین رفتار یاری رساند.
بالغ درون است که به فرد دستور می دهد عصبانیت خود را کنترل کند، حتّی اگر شخص طبع بسیار گرمی دارد.
بالغ درون است که به دختر دستور می دهد که اگر با خواستگاری با لباس آبی روبرو شد، سریع به احساس تکیه نکند و در مورد فرد تحقیق نماید.
بالغ درون است که حتّی اگر شخص دارای طبع خشکی هم باشد، اجازه نمی دهد به اصطلاح فرد “قُد” باشد.
امّا بالغ درون باید آزاد گردد. اتفاقی که برای بسیاری از افراد نمی افتد. البته گاه به کم سن سالانی هم بر می خوریم که بالغ آزاد شده دارند و یا به اصطلاح عوام “کودکانی بزرگ” هستند.
البته باید به این نکته نیز اشاره نمود که بعضی عوامل همچون داشتن طبعی “تر” نیز می تواند به زودتر بالغ شدن یک فرد کمک نماید.
زیرا انسان های با طبع خشک به ذاته علاقه به پافشاری روی تفکرات و تصمیم های خود دارند و به همین دلیل شاید دیرتر از اتفاقات درس بگیرند و یا شاید جلوی تغییرات مقاومت کنند و به راحتی قبولشان نکنند.
چون یکی از عوامل مهمی که باعث زودتر بالغ شدن یک فرد می شود دیدن اتفاقات و جنبه های مختلف زندگی با نگرش پذیرفتن آن هاست.
طب سنتی نیز غذاهایی را برای هر طبع معرفی می کند که با خوردن آن ها فرد می تواند به تعادل برسد. برای اطلاع یافتن از آن ها بهتر است به منابع ذکر شده مراجعه فرمایید.
بدون حضور “بالغ” در رفتار متقابل طرفین، زندگی تحمل ناپذیر است. مطالب این دفتر بدون حضور “بالغ” هیچ کمکی نمی تواند به بهتر نمودن رفتار متقابل انسان ها نماید.
یکی از اشتباهاتی که معمولاً اندیشیده می شود، این است که رفتارهای کودکانه را تنها کودکان انجام می دهند و رفتارهای والدانه را تنها پدر و مادر ها انجام می دهند و رفتارهای بالغانه تنها از آن بزرگترهاست!!!
Thursday, 12 September , 2024