عجایب هفتگانه ایران باستان را میتوان در هفت اثر تاریخی خارقالعاده تخت جمشید، طاق کسری، میدان نقش جهان، مسجد شیخ لطف الله، فرهاد تراش، حمام شیخ بهایی و منار جنبان مشاهده کرد. هر کدام از این آثار از نظر معماری و سبک طراحی جایگاه ویژهای در تاریخ دارند.
روزگاری، مرزهای این سرزمین کهن به این گربه کوچک محدود نمیشد. سرزمین پهناور زیر نظر امپراتوری پارس، از شرق تا غرب عالم را در خود جای داده بود. امروزه شاید زمان زیادی از آن دوران گذشته باشد، اما هنوز هم میتوان در جای جای دنیا اثر به جای مانده از هنر دست هنرمندان ایرانی را مشاهده کرد. برای همین ما تصمیم داریم تا در این مطلب فهرستی از عجایب هفتگانه ایران باستان را به شما ارائه دهیم. فهرستی که شاید به جرئت میتوان گفت هیچ چیز از مشابهان خارجی خود کم ندارد و اوج هنر معماری ایران زمین را به تصویر میکشد.
۱. تخت جمشید
بیشک تخت جمشید یا پرسپولیس را میتوان شگفتانگیزترین سازه تاریخ ایران نامید. این مکان برای سالیان دراز پایتخت ایران بوده است، توسط پادشاهان امپراتوری پارس بنا شده و حدود ۲۰۰ سال آبادانی را به خود دیده است. تخت جمشید را اولین سازمان ملل جهان مینامند که همه نمایندگان بخشهای مختلف جهان در روز سال نو با هدایایی به خدمت شاه ایران میآمدند و صلح و دوستی را بین یک دیگر تحکیم میبخشیدند. شروع ساخت این بنای عظیم از سال ۵۱۸ قبل از میلاد آغاز گردید. داریوش بزرگ اولین سنگ بناهای آن را گذاشت تا آغازی بر ساخت یکی از فوقالعادهترین شهرهای جهان باشد.
گفته میشود تخت جمشید حدود ۴۰ هزار نفر جمعیت داشته است. هرچند که این بنا در میان آتش سوخت و متأسفانه بخش مهمی از آن از بین رفت، اما هنوز هم اگر به تخت جمشید بروید، از عظمت و شکوه چیزی که میبینید شگفت زده خواهید شد. سنگ نگارههای فوقالعاده ستونهای سر به فلک کشیده و متحدالشکل که کار طراحی و ساخت آن با امکانات ۲۵۰۰ سال پیش به هیچ وجه منطقی به نظر نمیرسد.تخت جمشید در فاصله ۱۰ کیلومتری شهر مرودشت استان فارس قرار گرفته است و حدود ۱۷۷۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. وسعت کامل این بنا حدود ۱۲۵ هزار مترمربع است که نشان از بزرگی و عظمت بینظیر آن دارد. جالب است بدانید در طول ۱۲۰ سال ساخت کامل تخت جمشید، از هیچ کارگری به عنوان برده یا بیگاری استفاده نشده است. همه و همه دارای حقوق بودند و حتی از بیمه بیکاری و مزایای خاصی نیز بهرهمند میشدند. تمامی این اسناد در لوحهایی که از بخش شمال غربی تخت جمشید به دست آمد یادداشت شده است.
https://destani.ir/?p=18984
Thursday, 19 September , 2024