این روزها، با شیوع بیماری کرونا مواد غذایی و خوراکی با احتیاط بیشتری مصرف می‌شود. یکی از راه‌های انتقال ویروس کرونا دست زدن به مواد غذایی آلوده است و از آنجا که نان یکی از مهم‌ترین مواد غذایی سفره ایرانی است بهتر است آن را در خانه تهیه کنید.

مواد لازم:

  • آرد نانوایی ۵ لیوان فرانسوی دسته‌دار
  • آب ولرم ۱ و ¼ پیمانه
  • خمیر مایه ۱ قاشق غذاخوری (برای خمیر مایه به ¼ لیوان فرانسوی دسته‌دار آب ولرم نیاز داریم)
  • روغن مایع ۱ قاشق غذاخوری
  • نمک ۱ قاشق چای خوری
  • مواد لازم برای مایه روی نان بربری
  • آرد ۱ و ½ قاشق غذاخوری
  • آب ۷ قاشق غذاخوری

طرز تهیه نان بربری:

 

  • برای تهیه مایه رومال نان بربری، یک و نیم قاشق غذاخوری آرد نان بربری را با ۷ قاشق غذاخوری آب مخلوط کرده و روی شعله ملایم گاز خوب هم بزنید تا مایه غلیظ شود، سپس آن را کنار بگذارید تا خمیر نان را آماده کنید.
  • خمیر مایه، شکر و ¼ لیوان فرانسوی دسته‌دار آب را در یک لیوان با هم مخلوط کنید. روی لیوان را با یک نعلبکی یا بشقاب بپوشانید و ۱۰ دقیقه صبر کنید تا عمل بیاید.
  • در یک کاسه بزرگ آرد، نمک و خمیر مایه عمل آمده را بریزید و به آن کم کم آب اضافه کنید این کار را ادامه بدهید تا خمیر شکل بگیرد.
  • خمیر را با دست ۱۰ دقیقه ورز بدهید. خمیر نان بربری چسبنده است به همین سبب لازم نیست برای اینکه چسبندگی آن را بگیرید آرد اضافه کنید، چون در این صورت نان شما سفت می‌شود. با ورز دادن خمیر تا حدود زیادی چسبندگی آن گرفته می‌شود.
  • حالا روغن را اضافه کنید و کمی دیگر ورز بدهید تا روغن کاملا جذب خمیر شود.
  • خمیر را در همان کاسه نگه دارید و روی آن را با سلفون بپوشانید. خمیر باید ۱ ساعت بماند.
  • خمیر را پس از استراحت به دو قسمت مساوی تقسیم کنید. کف سینی فر کاغذ روغنی بگذارید و کمی آن را چرب کرده و خمیر را با دست یا وردنه باز کنید. اگر نان بربری را گرد دوست دارید خمیر را گرد باز کنید. در مجموع ضخامت خمیر نان بربری باید ۱ سانتی‌متر باشد. دوباره به مدت ۲۰ دقیقه به خمیر در این حالت استراحت بدهید.
  • در این فاصله فر را روشن کنید و در دمای ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد تنظیم کنید تا فر داغ شود.
  • با دست روی خمیر شیار‌های سطحی ایجاد کنید و رومال را با برس روی خمیر بمالید و در صورت تمایل روی رومال کنجد بریزید.
  • سینی فر را در طبقه وسط بگذارید. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه برای پخت نان بربری زمان لازم است. در ۱ دقیقه پایانی گریل فر را هم روشن کنید تا روی نان طلایی شود.
  • برای اینکه نان خشک نشود در طول پخت نان یک کاسه آب در فر بگذارید تا بافت نان نرم شود.
  • نان را بلافاصله بعد از درآوردن از فر در یک پارچه تمیز بپیچید تا خشک نشود.