پختن غذای نذری در ماه محرم یا غذای محرم یکی از سنت‌های زیبا و پسندیده ایرانی ها است. از جمله مشهورترین انواع غذای نذری یا غذای محرم می‌توان به انواع حلیم، آش شله قلمکار و … اشاره نمود.

پختن غذاهای نذری ماه محرم سنتی است که با عزاداریهای این ایام عجین شده .

آش شله قلمکار نسبت به بقیه آش ها سخت تر و غلظت آن شبیه به حلیم است. این آش بیشتر برای مراسم نذری و مناسبت های مذهبی استفاده میشود و یکی از آش های ایرانی است که برای نخستین بار به دستور ناصرالدین شاه پخته شد.

این آش هر ساله و به خصوص در یکی از روزهای فصل بهار به دستور وی همراه با آداب و تشریفات ویژه ای پخته و میان مردم و درباریان پخش می شد.

مواد لازم :

  • نخود : یک لیوان
  • لوبیا چیتی : یک لیوان
  • لوبیا قرمز : یک لیوان
  • لوبیا چشم بلبلی : نصف لیوان
  • ماش : نصف لیوان
  • برنج : ۵ لیوان
  • گوشت گوسفند : (ترجیحا ران بهتر است) ۲ کیلو
  • نعنا : نیم کلیو
  • جعفری : یک کیلو و نیم
  • ترخون خشک : نصف یک دوم لیوان
  • مرزه : یک چهارم لیوان
  • قلم گوساله : ۲ عدد
  • فلفل سیاه ، نمک ، زردچوبه : به میزان لازم
  • روغن : یک چهارم پیمانه
  • پیاز : ۴ عدد

طرز تهیه :

لوبیا قرمز، نخود و لوبیا چیتی را با هم خیس میکنید بعد از ۲۴ ساعت میگذارید تا بپزد. ماش را جدا خیس کرده و میگذارید تا بپزد. پس از آنکه پوست هایش جدا شده پوستش را دور بریزید.

لوبیا چشم بلبلی را نیز بپزید. آب آن را دور بریزید چون آش را سیاه میکند. برنج که از قبل خیس شده است و کمی نمک زده اید را با حبوبات روی حرارت درون قابلمه ریخته ، آب آن در حدی باشد که روی حبوبات را بگیرد.

وقتی که برنج از هم باز شد. نعنا، جعفری خرد شده، زردچوبه، روغن، نمک و فلفل را ریخته ، چند دقیقه یک بار آن را هم بزنید. گوشت را با ۲ عدد پیاز درسته بگذارید تا بپزد.

قلم ها را نیز همراه با کمی نمک و سه عدد پیاز کاملا بپزید. گوشت را که کاملا پخته شده از استخوان، پوست و چربی جدا کرده، با گوشت کوب بکوبید. آب باقیمانده را در آش بریزید و گوشت ها را به ۴ یا ۵ قسمت جدا تقسیم کرده و جدا بگذارید. قلم را از آب در آورده، آب آن را صاف کنید و مرحله مرحله به آش اضافه کنید.

ترخون و مرزه خشک را نیز اضافه کنید. گوشت ها را نیز مرحله به مرحله به آش اضافه کرده، آش را مدام هم بزنید . نمک و فلفل آش را اندازه کنید.

مابقی گوشت و آب قلم و بقیه روغن را اضافه کرده، هم بزنید تا آش کاملا جا بیفتد. در آخر میتوانید آن را با نعنا داغ تزئین کنید.

نکته :

پیازی را که با آن گوشت را پختید میتوانید کاملا له کرده و داخل آش بریزید.

برنج آش شله قلم کار را سعی کنید از برنج مرغوب ایرانی استفاده کنید و آن را تا حدی بشوئید که آب آن زلال شود.

درصورت تمایل برای مزه دار کردن آش میتوانید از آب لیمو یا آب غوره استفاده کنید.

معمولا فلفل این آش بیشتر از آش های دیگر میباشد و تند است.

ارزش غذایی آش شله قلمکار

این آش ترکیبی است ازانواع حبوبات، سبزیجات، پیاز، زردچوبه، روغن و گوشت سر دست بی استخوان.

مهم ترین مشخصه این آش این است که علاوه بر داشتن حبوبات، حاوی گوشت می باشد و همین باعث شده آش شله قلمکار از لحاظ پروتیینی غذای مناسبی برای کودکان در حال رشد و افراد کم خون تبدیل شود.