آش گندم شیر یکی از غذا‌های محلی و سنتی استان کرمان می‌باشد. این غذای خوشمزه را مردم کرمان اغلب در ماه رمضان و افطار میل می‌کنند. البته آش جزو خوراک‌های اصیل مردم ایران است که با توجه به فرهنگ هر شهر ایران، انواع مختلف و محلی آن در میان مردمان آن شهر مرسوم شده است.

آش گندم شیر یکی دیگر از انواع معروف و خوش طعم آش‌های ایرانی است. مواد این آش کمی با سایر آش‌ها متفاوت است. برای تهیه آن باید یکی از مواد اصلی یعنی گندم شیر محلی کرمان را به صورت جداگانه آماده کنید.

گندم شیر نیز یکی دیگر از خوراک‌های محلی کرمان است که مردم کرمان هم آن را به صورت جداگانه میل می‌کنند و بسیار مغذی و پرقوت است و هم آن را در برخی از غذا‌ها مثل آش اضافه می‌کنند و در طبخ آن‌ها استفاده می‌کنند.

گندم شیر در واقع از مخلوط گندم و شیر با تعدادی ادویه به دست می‌آید که در اینجا برایتان توضیح می‌دهیم.

طرز تهیه این خوراکی به این صورت است که شما گندم از قبل خیس خورده را به جای آب به همراه شیر می‌گذارید بجوشد در حین جوشیدن و پختن می‌توانید انواع ادویه‌های مورد نیاز همچون زعفران، زرد چوبه، زیره سیاه، سیاه دانه، فلفل قرمز و یا هر ادویه دیگری که دوست دارید را به آن اضافه کنید و خوب با شیر و گندم مخلوط کنید و اجازه دهید تا تمامی شیر بخار شده و به خورد گندم برود در این مرحله گندم شیر شما آماده است که هم می‌توانید به همین صورت استفاده کنید و یا مثل غذای در این پست به آش اضافه کنید و طعم جدیدی از غذا را تجربه کنید.

از انواع دیگر آش‌های محلی ایران می‌توان به آش پرپوله، آش ماشاب، آش کدو حلوایی، آش قره قروت، آش آلو، اش گشنیز و آش ماسوآ اشاره کرد.

مواد لازم:

 

گوشت: ۵۰۰ گرم
گندم شیر: ۱۰۰ گرم
نخود: ۷۰ گرم
پیاز متوسط: ۱ عدد
رشته آش: به مقدار لازم (در صورت تمایل)
کشک ساییده شده: به مقدار لازم
سیر: به میزان لازم
نعناداغ: به میزان لازم
نمک: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
فلفل سیاه: به میزان لازم

مراحل پخت:

۱. ابتدا گوشت را خرد کنید و در یک قابلمه بگذارید با آب بپزد تا نیم پز گردد.

۲. پیاز را اسمال دایس کرده (ریز خرد کنید.) و مقداری تفت دهید.

۳. سپس نخود را به همراه پیاز مجدد کمی تفت دهید.

۴. ادویه‌های زرد چوبه و فلفل سیاه را نیز به قابلمه اضافه کنید.

۵. بعد از پختن این مواد، گوشت‌ها را له کنید و به قابلمه اضافه کنید.

۶. سپس گندم شیری را که از قبل پخته اید به قابلمه اضافه کنید.

۷. پس از انکه تمامی مواد را با هم مخلوط کردید کشک ساییده شده را بر روی مواد قابلمه بریزید و بگذارید یک ربع بپزد.

۸. سپس رشته آشی را اضافه کنید و اجازه دهید تا کامل باز شود (حدودا یک ربع زمان میبرد).

۹. بعد از پخت آن نعناداغ و سیرداغ و کمی نمک درون قابلمه بریزید و بگذارید آش کاملاً جا بیفتد.

روش طبخ گندم شیر:

۱. گندم‌ها را از طریق آسیاب کردن به صورت بلغور در بیاورید و سپس آن را الک کنید تا آرد آن جدا شود.

۲. سپس گندم‌ها را در یک قابلمه بریزید و مقداری شیر، زنجبیل، زیره، سیاه دانه، زردچوبه و فلفل سیاه بریزید و بگذارید مواد بپزد.

۳. بعد از پخت آن‌ها را بر روی یک پارچه‌ای در داخل یک قابلمه دیگر بریزید تا خشک شوند. (می توانید همان طور مرطوب برای آش استفاده کنید و یا به همان صورت میل کنید). چون خودش یک نوع غذای مقوی ست.