مطالعات اخیر از تأثیر چشمگیر لبو و آب لبو در بهبود عملکرد ورزشکاران،کاهش فشارخون و افزایش جریان خون حکایت دارند. امروزه غذاهای مختلف تهیهشده از لبو و محصولات آن در همهجا دیده میشوند. جالب است بدانید لبو و چغندر قند از یک خانوادهاند، ولی از لحاظ ژنتیکی و ارزش تغذیهای تفاوتهایی دارند. چغندر قند سفیدرنگ است و از آن در تهیهی قند و شکر و شیرینکردن محصولات غذایی استفاده میشود. لبو معمولا قرمز و طلاییرنگ است و نمیتوان از آن، شکر یا قند استخراج کرد.
فواید و خواص لبو برای سلامتی
مصرف میوهها و سبزیجات موجب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با سبک زندگی میشود. بسیاری از مطالعات حاکی از آن بوده که مصرف بیشتر غذاهای گیاهی مانند لبو خطر چاقی، مرگومیر و بیماری های قلبی را میکاهد و به افزایش سلامت پوست ومو، افزایش انرژی و کاهش وزن کمک میکند. در ادامه با خواص لبو بیشتر آشنا میشوید.
۱. سلامت قلب و فشار خون
براساس مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ بهچاپ رسید، تأثیرات مصرف ۵۰۰ میلیلیتر آب لبو بر داوطلبان سالم بررسی شد. پژوهشگران در این مطالعه دریافتند که فشار خون افراد پس از مصرف آب لبو بهطور چشمگیری کاهش مییابد.
محققان براین باورند که این امر بهخاطر وجود مقادیر بالای نیترات موجود در آب لبو است. بنابراین مصرف آب لبو و سبزیجات سرشار از نیترات، یکی از راه های ارزان و موثر برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون بالاست.
در مطالعهی دیگری که در سال ۲۰۱۰ در ارتباط با خواص لبو صورت گرفت نیز نتایج مشابهی مشاهده شد. این مطالعه نشان داد که مصرف آب لبو بسته به مقدار آن میتواند تأثیرات چشمگیری در پایین آوردن فشار خون داشته باشد.
۲. جلوگیری از زوال عقل
محققان دانشگاه ویک فارست دریافتهاند که نوشیدن آب لبو میتواند اکسیژناسیون را در مغز بهبود بدهد و پیشرفت علائم زوال عقل را در افراد مسن بهتأخیر بیندازد.
براساس گفتهی دنیل کیم شاپیرو (مدیر مرکز پژوهشهای کاربردی دانشگاه ویک فارست) با افزایش سن جریان خون به برخی نواحی مغز کاهش مییابد و موجب کاهش قدرت شناختی و افزایش خطر زوال عقل میشود. مصرف آب لبو بهعنوان یک سبزی سرشار از نیترات میتواند جریان خون و اکسیژناسیون در مغز را بهبود دهد.
۳. کمک به بیماران دیابتی
لبو محتوی نوعی انتی اکسیدان بهنام «آلفالیپوئیکاسید» است که میتواند به کاهش سطح گلوکز و افزایش حساسیت به انسولین کمک میکند و از تغییرات اکسیداتیو مرتبط با استرس در بیماران مبتلا به دیابتجلوگیری کند.
بااینحال یک فراتحلیل (تحلیل یکجای دادههای بهدستآمده از پژوهشهای مختلف) دربارهی خواص آلفالیپوئیکاسید نشان میدهد احتمالا تأثیر آن تنها محدود به تزریق داخلوریدی است. نویسندگان این تحلیل میگویند مشخص نیست بهبود احتمالی فرد پس از ۳ تا ۵ هفته مصرف روزانهی ۶۰۰ میلیگرم از آلفالیپوئیکاسید اهمیت بالینی دارد یا خیر.
۴. بهبود گوارش و دفع
یکی دیگر از خواص لبو کمک به دفع و بهبود گوارش است. لبو یکی از خوراکی های سرشار از فیبر است به همین دلیل میتواند در جلوگیری از یبوستمؤثر باشد و موجب بهبود سلامت دستگاه گوارش و دفع راحتتر مدفوع میشود.
۵. کاهش التهابات
«کولین» یک جزء بسیار مهم و پرخاصیت لبو است که به خواب، حرکات عضلات، یادگیری و تقویت حافظهکمک میکند. همچنین کولین به حفظ ساختار غشاهای سلولی، به انتقال امواج عصبی، جذب چربی و کاهش التهاباتمزمن کمک میکند.
۶. بهبود سوخت و ساز و عملکرد ورزشکاران
مکمل های غذایی محتوی آب لبو میتوانند اکسیژناسیون عضلات را در طول تمرینات ورزشی بهبود دهند. افزایش مصرف نیترات میتواند بهطور بالقوه مقاومت فرد را در طول تمرینات ورزشی طولانی افزایش دهد. کیفیت زندگی افرادی که بهخاطر مشکلات قلبی-عروقی، تنفسی و سندروم سوختوسازی و بهدلیل کمبود اکسیژناسیون نمیتوانند تحرک روزانهی کافی داشته باشند، با مصرف سبزیجات حاوی نیترات بهبود مییابد.
آب لبو میتواند عملکرد دوچرخهسواران را در مسابقات تایم تریل ۴ کیلومتر ۱۱ ثانیه یا ۲٫۸ درصد بهبود دهد. این عدد در مسافت ۱۶٫۱ کیلومتر به ۴۵ ثانیه یا ۲٫۷ درصد میرسد.
۷. کمک به تنظیم وزن
آب لبو کالری بسیاری پایینی دارد و فاقد چربی است. آب لبو یک نوشیدنی خوب برای شروع روز است که میتواند مواد مغذی و انرژی موردنیازتان را تأمین کند.
۸. پیشگیری از سرطان
رنگ خاص لبو بهخاطر وجود «بتالائین» است. بتالائین از آنتیاکسیدانهای محلول در آب است. براساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ صورت گرفت، بتالائین میتواند از سلولهای سالم در برابر آثار مخرب برخی داروهای درمان سرطان محافظت بکند. بتالائین در نابودی رادیکال های آزاد مؤثر است. رادیکالهای آزاد میتوانند سلولهای ناپایدار بدن را پیدا و نابود کنند.
۹. منبع خوبی از پتاسیم و سایر مواد معدنی
پتاسیم مادهی معدنی مهمی است که به عملکرد مناسب اعصاب و عضلات کمک میکند. علائمی مانند خستگی، ضعف و گرفتگی عضلات از علائم کاهش سطح پتاسیم هستند. همچنین اگر سطح پتاسیم خیلی پایین بیاید، موجب ضربان غیرطبیعی قلب و تهدید زندگی فرد میشود. لبو سرشار از پتاسیم است. میانهروی و اعتدال در مصرف آب لبو باعث میشود سطح پتاسیم در بدن در حد متعادلی باقی بماند.
بدن انسان نمیتواند بدون دریافت مواد معدنی ضروری بهدرستی وظایفاش را انجام بدهد. برخی مواد مغذی به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند. درحالیکه برخی دیگر به سلامت دندانها و استخوانها کمک میکنند. آبلبو علاوهبر پتاسیم محتوی مواد معدنی دیگری هم هست. کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، سدیم، روی، مس و سلنیم از سایر مواد معدنی مهمی هستند که میتوان آنها را در آبلبو یافت.
۱۰. محتوی ویتامین C
آبلبو منبع خوبی از ویتامین c است. ویتامین Cبا خاصیت آنتیاکسیدانیاش موجب تقویت دستگاه ایمنی میشود و از سلولهای بدن در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند. همچنین ویتامین C به تولید ;کلاژن، ترمیم زخمها و جذب آهن کمک میکند.
۱۱. تقویت کبد
ممکن است کبد به دلایلی آسیب دیده باشد و در انجام وظایفش دچار مشکل بشود. رژیم غذایی نامناسب، مصرف بیشازحد نوشیدنیهای الکلی، قرارگرفتن در معرض ترکیبات سمی و کمتحرکی از دلایل بروز بیماری کبد چربغیرالکلی و آسیبزدن به کبد هستند.
همچنین لبو حاوی بتائین است. بتائین میتواند از تجمع چربی در کبد پیشگیری کند یا از میزان آن بکاهد. همچنین بتائین از کبد در برابر سموم محافظت میکند.
احتیاط
ممکن است پس از مصرف لبو، رنگ ادرار و مدفوع به رنگ قرمز یا مایل بهصورتی در بیاید. این وضعیت «بیتوریا» نامیده میشود که برای بدن خطری ندارد. اما ممکن است شما را کمی بترساند.
اگر فشار خونتان پایین است، نوشیدن منظم آبلبو میتواند فشار خون را تا مرز خطرناکی کاهش بدهد. بنابراین باید فشار خونتان را بهطور منظم کنترل کنید.
اگر در معرض بروز سنگ کلیه هستید، نباید آب لبو بنوشید. لبو سرشار از اگزالات است که موجب بروز کریستالهایی در ادرار و درنهایت ایجاد سنگ کلیه میشود.
سخن آخر
لبو را چه خام، چه پخته یا به هر شکل دیگری مصرف بکنید، باز هم غذای سالمی محسوب میشود. اما مصرف آب لبو روش بهتری است. زیرا در فرایند پختن، خواص تغذیهای لبو کاهش مییابد. اگر طعم آب لبو را دوست ندارید، میتواند به آن سیب، نعناع، مرکبات یا هویج اضافه بکنید.
اگر میخواهید آبلبو را به رژیم غذاییتان اضافه کنید، در ابتدا مقادیر کمتری از آن را مصرف کنید تا ببینید واکنش بدنتان نسبت به آن چیست. رفتهرفته میتوانید مقدار مصرفی آن را افزایش دهید
Thursday, 19 September , 2024